DEKORACJE NA TORTY – różyczki marcepanowe

To nie jest blog kulinarny, ale gotowanie i pieczenie jest pewnego rodzaju sztuką, a na pewno sztuką jest dekorowanie tego co się przyrządziło. Oczywiście dzisiaj kupić można wszystko, ale można mieć zabawę i wykonać samemu, na przykład różyczki marcepanowe. Nie wiedziałam czy bardziej nadaje się masa marcepanowa, czy masa cukrowa pod nazwa Lukier plastyczny. Zdecydowanie marcepan, bo lukier wysycha szybko i kruszy się. Można kupić biały i w zależności od zapotrzebowania barwić porcje barwnikami spożywczymi. Poza tym marcepan daje się lepiej formować i różyczki wychodzą bardziej plastyczne. Różyczki schną, a torty będę robiła dopiero w niedzielę. Czerwone są z masy cukrowej, a pozostałe z marcepana.

Wcześniej robiłam je z suszonych moreli jak na tym torcie

albo na tym

Żeby nie  było za słodko, to na koniec coś ostrzejszego. Do przekąsek robię różyczki z gotowanej marchewki, ale nie można jej za bardzo rozgotować , musi być miękka, ale elastyczna.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *